piątek, 24 października 2025

WARZYWA CIEPŁOLUBNE NA STOLE I W SŁOIKACH

DATA PUBLIKACJI:

Początek jesieni to wspaniały kulinarnie sezon na pyszne, soczyste polskie warzywa ciepłolubne takie jak papryki, cukinie i bakłażany. Ich różnorodność smaków i kolorów zachęca do eksperymentów w kuchni. Jak najlepiej wykorzystać te warzywa w jesiennych przepisach i zachować ich moc na zimę? Oto kilka pomysłów.

Warzywa na stole: jesienne przepisy

Grillowana fiesta z warzyw

Grillowana fiesta z warzyw
Nic nie kojarzy się bardziej z latem niż grill. Pokrojone w plastry papryki, cukinie i bakłażany stają się idealnym dodatkiem do mięs i ryb. Skropione oliwą, posolone, z odrobiną czosnku i ziół, zdobywają serca wielbicieli grillowych smakołyków.

Sałatka z grillowanych warzyw
Po upieczeniu warzyw na grillu, można je pokroić w kostkę i dodać do świeżej sałaty, pomidorków koktajlowych, sera feta i ulubionych nasion. Doprawione sosem na bazie oliwy, musztardy, miodu i octu balsamicznego – to prawdziwa eksplozja smaków.

Lekkie dania z bakłażana
Bakłażan doskonale sprawdza się w roli głównego składnika dania. Można go nadziać mięsem mielonym z warzywami, przygotować w formie zapiekanki lub jako bazę dla wegetariańskich burgerów.

Przysmaki na zimę: warzywa w słoikach

Pikantne papryki w zalewie

Pikantne papryki w zalewie
Pokrojone w słupki papryki, zanurzone w zalewie octowej z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego, to idealny dodatek do zimowych obiadów. Pikantne i chrupiące – idealnie komponują się z mięsami i zupami.

Cukinia w musie pomidorowym
Pokrojona w kostkę cukinia, duszona razem z pomidorami, czosnkiem i ziołami, a następnie przelana do słoików to świetna baza do zimowych zup i sosów.

Bakłażan w oleju
Kawałki bakłażana, grillowane lub smażone, a następnie zanurzone w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, chili i świeżych ziół, to prawdziwy rarytas na zimowe wieczory. Doskonałe jako przekąska czy dodatek do kanapek.

Podsumowanie

Wczesna jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się pełnią smaków świeżych, krajowych warzyw ciepłolubnych. Warto jednak pamiętać, że dzięki przetworzeniu możemy z nich korzystać także zimą. Zarówno w jesiennych, świeżych daniach, jak i w słoikach, papryki, cukinie i bakłażany potrafią zachwycić.

Źródło: Biuro Prasowe Moc Polskich Warzyw

DYSKUSJA

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
Captcha verification failed!
Ocena użytkownika captcha nie powiodła się. proszę skontaktuj się z nami!

Zamieszczenie komentarza jest równoznaczne z potwierdzeniem zapoznania się i akceptacją Regulaminu Serwisu oraz Regulaminu Usługi Komentowania

UDOSTĘPNIJ

Popularne

spot_img

Najczęściej komentowane

Więcej podobnych
Related

MENOPAUZA CIĘ NIE SPOWOLNI

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie, uderzenia gorąca, zwiększone...

ZDALNA SZKOŁA: ZŁE CZY DOBRE ROZWIĄZANIE?

Pandemia się skończyła i uczniowie wrócili do szkół, ale...

WZRASTA LICZBA PACJENTÓW POD RESPIRATORAMI W DOMACH, KTÓRYCH NFZ NIE OBEJMUJE KONTRAKTEM

W 2023 roku liczba pacjentów przebywających pod respiratorami w...

ANTYBIOTYKI CZĘSTO W DZIECIŃSTWIE = WIĘKSZE RYZYKO RAKA?

Jest jeszcze jeden powód, by rozważnie stosować antybiotyki, szczególnie...