sobota, 25 października 2025

ASPARTAM JEST BEZPIECZNY – POTWIERDZAJĄ WHO I FAO

DATA PUBLIKACJI:

Żywność i napoje słodzone aspartamem są bezpieczne – zgodnie z ostatecznym nowym wnioskiem opublikowanym w dniu dzisiejszym (czwartek) wspólnie przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Substancji Dodatkowych do Żywności (JECFA) przeanalizował gromadzone przez dziesięciolecia wysokiej klasy dowody i dane dotyczące rzeczywistego spożycia, ustalając poziom akceptowalnego dziennego spożycia (ADI) aspartamu, który może być bezpiecznie spożywany przez całe życie.

Dyrektor wykonawczy ICBA, Kate Loatman, z zadowoleniem przyjęła ustalenia WHO i FAO, komentując:

„Ta ostateczna konkluzja czołowych światowych ekspertów ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności po raz kolejny potwierdza, że aspartam jest bezpieczny. Po rygorystycznej analizie ta przełomowa opinia WHO i FAO jeszcze bardziej wzmacnia zaufanie do bezpieczeństwa aspartamu i odegra kluczową rolę dla konsumentów, którzy rozważają różne opcje ograniczenia cukru i kalorii w swojej diecie. Ogólny wniosek JECFA, w którym stwierdza się, że aspartam jest bezpieczny, opiera się na przytłaczającym ciężarze dowodów naukowych gromadzonych przez ponad cztery dekady, a także na pozytywnych ocenach odpowiednich organów ds. bezpieczeństwa żywności w ponad 90 krajach”.

Odnosząc się do opinii wydanej w tym samym czasie przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC), która po raz pierwszy ujrzała światło dzienne 29 czerwca, Kate Loatman dodała:

„IARC, która nie jest agencją zajmującą się bezpieczeństwem żywności, oficjalnie przyznała, że aspartam nie stanowi większego zagrożenia niż aloes i setki innych substancji, zaliczanych przez IARC do tej samej kategorii, na podstawie dowodów określanych przez IARC jako >>ograniczone<< i >>mniej niż wystarczające<<”.

„Choć opinia IARC, która wyciekła, mogła niepotrzebnie zmylić konsumentów sensacyjnymi spekulacjami, IARC już zwróciła się do wspólnego komitetu ekspertów WHO i FAO – który po raz kolejny stwierdził, że aspartam jest bezpieczny – jako odpowiedniego światowego organu do kompleksowej oceny bezpieczeństwa spożywania aspartamu”.

ICBA to międzynarodowa organizacja pozarządowa założona w 1995 roku, która reprezentuje interesy światowej branży napojów bezalkoholowych. Należą do niej krajowe i regionalne stowarzyszenia producentów napojów, a także międzynarodowe firmy produkujące napoje, które działają w ponad 200 krajach i terytoriach, zajmując się produkcją, dystrybucją i sprzedażą bezalkoholowych napojów gazowanych i niegazowanych, w tym napojów bezalkoholowych, napojów dla sportowców, napojów energetyzujących, wód butelkowanych, wód smakowych i/lub wzbogaconych, gotowych do spożycia herbat i kaw, soków owocowych lub warzywnych 100%, nektarów i napojów sokowych oraz napojów na bazie mleka.

Źródło: PR Newswire

DYSKUSJA

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
Captcha verification failed!
Ocena użytkownika captcha nie powiodła się. proszę skontaktuj się z nami!

Zamieszczenie komentarza jest równoznaczne z potwierdzeniem zapoznania się i akceptacją Regulaminu Serwisu oraz Regulaminu Usługi Komentowania

UDOSTĘPNIJ

Popularne

spot_img

Najczęściej komentowane

Więcej podobnych
Related

MENOPAUZA CIĘ NIE SPOWOLNI

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie, uderzenia gorąca, zwiększone...

WARZYWA CIEPŁOLUBNE NA STOLE I W SŁOIKACH

Początek jesieni to wspaniały kulinarnie sezon na pyszne, soczyste...

ZDALNA SZKOŁA: ZŁE CZY DOBRE ROZWIĄZANIE?

Pandemia się skończyła i uczniowie wrócili do szkół, ale...

WZRASTA LICZBA PACJENTÓW POD RESPIRATORAMI W DOMACH, KTÓRYCH NFZ NIE OBEJMUJE KONTRAKTEM

W 2023 roku liczba pacjentów przebywających pod respiratorami w...